לוגו

לצמצם את הסכסוך

היוזמה לצמצום הסכסוך היא יוזמה של ימנים, שמאלנים ואנשי מרכז, אשר קמה כדי לשנות את השיח הישראלי על הסכסוך, ולהציע דרך פעולה פרקטית לצמצום הסכסוך.

אנחנו מאמינים שלמרות המחלוקות, רוב הישראלים מחזיקים בעמדה די דומה בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני, אך הקונצנזוס הזה נסתר מעיננו. היוזמה פועלת ליצירת תנועת שטח שתהפוך את הקונצנזוס הנסתר – לגלוי.

האתגר

החברה הישראלית נקלעה למבוי סתום. בימין טוענים שיציאה מהשטחים תסכן את העתיד שלנו מבחינה ביטחונית, ובשמאל טוענים שהישארות בשטחים תסכן את העתיד שלנו מבחינה דמוגרפית. ישראלים רבים משתכנעים בעת ובעונה אחת גם מהימין וגם מהשמאל, מה שהפך את השיח על הסכסוך לשיח מבוסס פחדים. הדיון לא עוסק במה כן, אלא במה לא. במקום לבחור לאן להתקדם, רוב הישראלים החליטו שמפחיד אותם להתקדם.

החברה הישראלית נקלעה למבוי סתום. בימין טוענים שיציאה מהשטחים תסכן את העתיד שלנו מבחינה ביטחונית, ובשמאל טוענים שהישארות בשטחים תסכן את העתיד שלנו מבחינה דמוגרפית. ישראלים רבים משתכנעים בעת ובעונה אחת גם מהימין וגם מהשמאל, מה שהפך את השיח על הסכסוך לשיח מבוסס פחדים.

כיום, לרעיונות בנושא הסכסוך יש שני מצבי צבירה – או פתרון או קיפאון. או סיום הסכסוך או ניהול הסכסוך. אבל צורת החשיבה הבינארית הזאת ייחודית רק לסכסוך. ישנן בעיות רבות בחיינו שעדיין לא נמצאו הדרכים לסיים אותן, וזה לא אומר שאין מה לעשות איתן. מנסים לצמצם את בעיית הפקקים, לצמצם את ההתחממות הגלובלית, לצמצם את הפשיעה, ועוד. זה שאנחנו לא יודעים איך להעלים בעיה מן העולם לא אומר שאין מה לעשות.
הדיון לא עוסק במה כן, אלא במה לא. במקום לבחור לאן להתקדם, רוב הישראלים החליטו שמפחיד אותם להתקדם.

ישראל צריכה אסטרטגיה

ימים אלו מתאפיינים בחוסר יציבות כפול. מצד אחד, הרשות הפלסטינית מתפוררת, קרבות הירושה של אבו מאזן בשיאם, וכאוס משתלט על הערים הפלסטיניות. מצד שני, ישראל נקלעה לסחרור פוליטי, אין יציבות שלטונית, והאמון של הציבור בהנהגה רעוע. הפוליטיקה הפלסטינית חסרת יציבות. הפוליטיקה הישראלית חסרת יציבות. האם מתוך תקופה של חוסר יציבות כה עמוקה, בשני הצדדים, אפשר לצפות שיצמחו פתרונות יציבים וארוכי טווח עבור שני הצדדים?

ימים אלו מתאפיינים בחוסר יציבות כפול. מצד אחד, הרשות הפלסטינית מתפוררת, קרבות הירושה של אבו מאזן בשיאם, וכאוס משתלט על הערים הפלסטיניות. מצד שני, ישראל נקלעה לסחרור פוליטי, אין יציבות שלטונית, והאמון של הציבור בהנהגה רעוע. הפוליטיקה הפלסטינית חסרת יציבות. הפוליטיקה הישראלית חסרת יציבות.

האם מתוך תקופה של חוסר יציבות כה עמוקה, בשני הצדדים, אפשר לצפות שיצמחו פתרונות יציבים וארוכי טווח עבור שני הצדדים?

בישראל יש קונצנזוס ישראלי נסתר לגבי היחסים שלנו עם הפלסטינים. רוב הישראלים לא רוצים לשלוט על הפלסטינים, וגם לא רוצים להיות מאוימים על ידיהם. עד היום, שתי השאיפות האלה סתרו זו את זו, אך באמצעות אסטרטגיית צמצום הסכסוך ניתן להגשים אותן יחד, ולהפוך את הקונצנזוס הנסתר – לגלוי.

לצמצם את הסכסוך

כמי שמבקשים לעבור מדיבורים למעשים, חשוב לנו לנקוב במספר רעיונות פרקטיים שאפשר ליישם בטווח הקצר. הרציונל מאחורי ההצעות שלהלן הוא הקטנת המעורבות הישראלית בניהול חיי הפלסטינים באותם המקומות שהיא אינה תורמת לביטחון הישראלי. כך יגדל מימד המשילות העצמית הפלסטיני ויקטן הסיכוי לדרישה פלסטינית להתמזגות לתוך ישראל וליצירת מדינה דו-לאומית וזאת מבלי להחליט על יעד מדיני ברור של שתי מדינות או פינוי ישובים. הנה כמה דוגמאות פרקטיות, שיחד עם צעדים נוספים יכולים ליצור שליטה פלסטינית עצמאית, רציפה ומשגשגת ללא יכולות ביטחוניות:

ייבוא וייצוא

רציפות תחבורתית

תשתיות תקשורת

עצמאות אנרגטית

ימין או שמאל?

לצמצום הסכסוך יש מתנגדים. בשמאל העמוק עשויים לטעון שצמצום הסכסוך משפר את המצב ומוריד את הדחיפות לפתור את הסכסוך. בימין העמוק עשויים לטעון שצמצום הסכסוך מוותר על חבלי מולדת כי ריכוזי הערים הפלסטיניות לא נמצאות תחת שלטון ישראלי. בשמאל העמוק חוששים שאם נצמצם את הסכסוך לא יהיה הסכם שלום בקרוב, ובימין העמוק חוששים שאם נצמצם את הסכסוך לא יהיה סיפוח בקרוב. עד היום עמדנו במקום בגלל צורת החשיבה הבינארית שאימצנו. רק כשנחשוב על הסכסוך כמו שאנחנו חושבים על כל תחום אחר בחיינו – נוכל להתקדם גם במעשים. וכשנעשה זאת יחד – ימנים, אנשי מרכז, ושמאלנים – נוכל לייצר רעיון שמאחד את ישראל.

לצמצום הסכסוך יש מתנגדים. בשמאל העמוק עשויים לטעון שצמצום הסכסוך משפר את המצב ומוריד את הדחיפות לפתור את הסכסוך. בימין העמוק עשויים לטעון שצמצום הסכסוך מוותר על חבלי מולדת כי ריכוזי הערים הפלסטיניות לא נמצאות תחת שלטון ישראלי. בשמאל העמוק חוששים שאם נצמצם את הסכסוך לא יהיה הסכם שלום בקרוב, ובימין העמוק חוששים שאם נצמצם את הסכסוך לא יהיה סיפוח בקרוב. עד היום עמדנו במקום בגלל צורת החשיבה הבינארית שאימצנו.

רק כשנחשוב על הסכסוך כמו שאנחנו חושבים על כל תחום אחר בחיינו – נוכל להתקדם גם במעשים. וכשנעשה זאת יחד; ימנים, אנשי מרכז, ושמאלנים – נוכל לייצר רעיון שמאחד את ישראל.

רוצים לשמוע עוד?

בימים אלה עלה לאוויר הפודקאסט "מפלגת המחשבות", בו ד"ר מיכה גודמן יחד עם אפרת שפירא רוזנברג מקדישים לא פחות מ-30 פרקים שלמים לסכסוך הישראלי פלסטיני.

כאן מתעדכנים

הרבה דברים קורים אצלנו!
אנחנו לא מעדכנים בהכל, אבל כשקורה משהו חשוב באמת –
נשמח לשתף אותך גם!

contact@tzimzum.org.il | 055-3054042

רוצים להישאר מעודכנים?

הרבה דברים קורים אצלנו!
אנחנו לא מעדכנים בהכל, אבל כשקורה משהו חשוב באמת –

נשמח לשתף גם אותך!